Tuesday, July 7, 2009

Flash - výroba hier na kolene

Mnoho mladých ľudí rado hrá počítačové hry, veľa z nich má hromadu nápadov ktoré by ich mohli zlepšiť a niektorí dokonca snívajú o tom, že spravia hru úplne podľa svojich predstáv. Niektorí na to časom zabudnú, iní si myslia, že na to treba príliš veľa času a ľudí a začnú sa radšej venovať niečomu inému. Pre tých, ktorí by to predsa len chceli skúsiť tu je skvelý spôsob ako pretaviť svoje nápady do zaujímavej a chytľavej hry: Flash.

Množstvo flashových hier neustále narastá, takisto ako aj počet tých ktorí ich hrajú. Ich kvalita sa pohybuje od úplne nehrateľných až po skvosty hernej scény s hrateľnosťou často krát presahujúcou moderné AAA tituly. Flashové hry sú skvelým spôsobom ako experimentovať s novými nápadmi, pretože vývoj je krátky a v prípade neúspechu nás veľa nestojí. Ak to však vyjde, máme novú jedinečnú hru, ktorá poteší nejedného hráča.

Čo na to potrebujeme?

Veľkou výhodou tvorby flashových hier je, že sú dostupné vývojárske nástroje, ktoré sú úplne zadarmo. Nieje preto nutná žiadna počiatočná investícia. Všetko čo potrebujeme je Flash player, pokiaľ možno aspoň verziu 9 alebo 10, Flex SDK a nejaké IDE. Prvé dve sú voľne stiahnuteľné priamo zo stránok Adobe, pri poslednom máme na výber z viacerých možností.

Flex Builder 3.0

IDE priamo od Adobe. Nieje zadarmo, no má 60-dňovú skúšobnú verziu, čo je dosť na to aby sa s ním človek pohral a zistil či mu vyhovuje a či je ochotný za to zaplatiť. Dokonca je to dosť dlhý čas na to aby naň hry ktoré pomocou neho vytvoríte zarobili. (O speňažení hier si povieme nabudúce). Ide o veľmi solídne prostredie postavené na Eclipse, tak ak ste naň zvyknutí, môžem len odporučiť.

Flash Develop 3.0

Free IDE v zúrivom tempe vývoja, no už teraz je prudko použiteľné. Jediné čo mu k plnohodnotnému nástroju chýba je debugger, no ten by mal prísť čoskoro. Momentálne ho používam aj ja.

Flash od Adobe

Či už Flash 7, 8, CS3 alebo CS4, ani jeden z nich ma nezaujal natoľko aby som mu venoval viac času ako pár hodín. Stavané sú skôr na flashové animácie a banery. Hry sa tam samozrejme dajú robiť tiež, no prišlo mi to trochu nepohodlné. Niekomu to však môže vyhovovať, treba vyskúšať. K dispozícii je aj skúšobná verzia.


Programuje sa v jazyku actionscript, ktorý patrí do rovnakej rodiny ako javascript, takže ak s ním už máte nejaké skúsenosti, nemal by pre vás byť problém prejsť na tvorbu flash aplikácií. Veľmi dôležité je začat pracovat v jazyku actionscript 3 a starším verziám sa vyhýbať ako čert krížu. Sú už zastaralé a okrem iných problémov vytvárajú zlé programátorské návyky. Actionscript 2 je ľahké spoznať podľa názvov premenných, často začínajú na podčiarkovník. Takže ak pri prezeraní nejakého tutoriálu uvidíte niečo takéto _root._x = 100 tak ho radšej ani nečítajte a choďte si vypláchnuť oči studenou vodou.

Na internete je obrovské množstvo tutoriálov a adobe poskytuje slušnú dokumentáciu, takže naučiť sa robiť hry vo flashy by nemal byť veľký problém ani pre začiatočníkov. Existuje dokonca aj veľké množstvo enginov, či už fyzikálnych alebo priamo herných (aj 3D) so všetkými potrebnými vlastnosťami. V poslednej dobe sa začína vo veľkom rozmáhať fenomén multiplayer hier vo flashi a aj na toto existuje viacero riešení (nonoba, smart fox server a iné).

Mnohé portály ponúkajú API pre svoje rekordy (highscores) a medaily (achievements), ktoré ešte zvyšujú hrateľnosť a priťahujú ďalších hráčov. Problémom je, že každý portál ma svoje vlastné a teda ich treba implementovať pre každý zvlášť.

Takže ak máte chuť ukázať svetu svoju predstavu o super hre, neváhajte a pustite sa do toho! Dobrých flashoviek nikdy nie je dosť.

No comments:

Post a Comment